Öko-tex ruhaipari alapanyagok


Öko-tex ruhaipari alapanyagok alatt mit is érthetünk pontosan? Kik készítik, milyen módszerrel? Miért kapott “öko” előtagot? Jobb mint az átlagos ruhaalapanyag?

Erről lesz szó a mostani bemutató cikkünkben, amiben a hulladékvadász csapata elsősorban a öko-tex alapanyagok terjedését szeretné elősegíteni.

Vegyszeres, nem vegyszeres?

Sokan biztos olvasták, hogy a Greenpeace korábban azért emelt szót, hogy a ruhaiparban a forgalmazók márkaboltjaiban többféle levegőtisztasági mérést végeztek, ami alapján kiderült, hogy a levegő nagy mennyiségben tartalmaz az egészségere káros vegyianyagszármazékokat. A látványos Greenpeace videóban ennek pontos részleteiről esik szó. Továbbá ide kattintva lehet a témáról bővebben olvasni.

Hogyhogy tartalmazott?

Sokakban felvetődhet ez a kérdés. Az ruhaipari alapanyagokat többféle gyártási technológiával állítják elő, vegyszeres és a vegyszermentes előállítási módszerek. A vegyszeres előállítási módszerek alkalmával többféle adalékanyagokkal gyártják, festik a ruhatermékeket. Javasolják is ezért, hogy a vásárlás után az új ruhaneműt érdemes kimosni (főként az alsóneműket).

A vegyszermentes kategória az, amit hiteles tanúsítvánnyal lehet csak forgalomba helyezni. Ilyen vegyszermentes technológia az öko-tex.

A öko-tanúsítványról pár mondatban

Az ÖKO-TEX® megkülönböztető minőségjel közismerten az egyik legelterjedtebb textiltermékekre alkalmazható önkéntes tanúsítási rendszer. Az érdekelt végfelhasználók számára az OEKO-TEX® védjegy egy hozzáadott értéket jelent a bőrbarát ruházat és egyéb textiltermékek vizsgált biztonságának tekintetében. Ezáltal a védjegy fontos döntési segítséget ad a textíliák vásárlásakor.

Öko-tex ruhaipari alapanyagok alkalmazása a vegyszermentes termékelőállítást segíti elő a ruhaiparban. Vásárolj te is öko-tex alapanyagokból készült termékeket.

Forrás: hulladekvadasz.hu